de stilte doorbroken

3 jan

Waarmee moet ik zoveel jaar later beginnen? Uiteraard én gelukkig heeft ons leven niet stilgestaan. Bovendien weet ik nog niet goed of ik de draad terug zal oppikken of dat het enkel blijft bij deze ene stuiptrekking. Ik denk eerder het laatste. We zullen zien…

Wellicht is het het meest logische om te beginnen waarmee ik gestopt ben, nl. met de carrièreswitch van Tia. (Als geheugenopfrisser: na 5 jaar beroepsonderwijs genoten te hebben, kwam Tia erachter dat ze wilde studeren en maakte ze de overgang naar het technische onderwijs, wat absoluut geen evidentie was.) Omdat ik er nog nauwelijks met een woord over gerept hebt, lijkt het alsof het geen succes was. Integendeel! Tia mocht starten in 4 STW (sociale en technische wetenschappen) en rondde betreffend jaar af of met een jaargemiddelde van 81%. Véél beter dan verwacht, waardoor je bijna zou denken dat we destijds te vlug waren om haar naar het beroepsvoorbereidend jaar te sturen in plaats van haar eerst de A-stroom te laten proberen. Toch denken we dat het zo heeft moeten zijn: de motivatie was er nog niet en diende eerst te groeien.

Ook de laatste graad werd goed afgerond. Jammer genoeg gooide corona roet in het eten en kon zij niet deftig afzwaaien van het middelbaar. Ze was er wel helemaal klaar mee. Alhoewel zij zelf nog vrij kinderlijk is, bleek zij op veel vlakken veel rijper dan haar twee jaar jongere klasgenoten. De ergernissen namen toe, maar met de finish in zicht, vond ze het niet nodig om er iets aan te doen. Een nieuw pad, nieuwe ontmoetingen…

Haar verlegenheid speelde haar echter parten en leek haar studiekeuze te beïnvloeden. Ik betreur het me een beetje dat we haar geen assertiviteitstraining hebben laten volgen. Misschien komt dit er nog wel van. Alhoewel zij het jaar voorheen vakantiewerk had gedaan in een fabriek, kregen we haar niet zo ver om dit weer te doen. Ze werd enorm belemmerd door haar verlegenheid, die wel leek toegenomen te zijn. Ook het voorstel om in een warenhuis te gaan werken, werd om deze reden afgewimpeld. Gelukkig stond ze wel open voor vrijwilligerswerk: speelpleinwerking met een speciefieke doelgroep, nl. kinderen met autisme.

Hierdoor ontdekte ze dat ze later een beroep wil uitoefenen waarin de omgang met mensen primeert, iets in de sociale sector dus. Het onderwijs, wat aanvankelijk haar drijfveer was voor haar ommezwaai, had ze reeds eerder afgeschreven. Na eliminatie van een aantal richtingen kwam ze uit bij sociaal werk. Aangezien ikzelf maatschappelijk werker ben en ik haar door en door ken, had ik al eerder in de smiezen dat dit wel iets voor haar was. Ik heb echter geprobeerd om haar zo weinig mogelijk te beïnvloeden.

Toen de keuze eenmaal gemaakt was, heb ik me wel gemoeid met de schoolkeuze. Zelf heb ik gestudeerd aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. Dankzij mijn collega’s die veelal elders gestudeerd hebben, maakte ik onrechtstreeks kennis met de gang van zaken in andere scholen. Op basis van wat er verteld werd, leek de Thomas More Hogeschool in Geel me veel geschikter voor haar, in die zin dat er m.i. meer aandacht is voor het welzijn van de student. Dit bleek al bij de infomomenten: in Heverlee gebeurde dit volledig virtueel (owv het virus dat onze wereld teistert), in Geel waren er ter plaatse infomomenten in kleine groepjes. Veel persoonlijker dus en na deelname hieraan was het dan ook snel beslist.

Terwijl ik dit aan het typen ben, zit zij ijverig te studeren voor haar examens. Wat ben ik blij dat ik hier zelf vanaf ben! Wie kinderen heeft, zal kunnen beamen dat je er wel wat plaatsvervangende stress van krijgt. Deze stress valt echter in het niet bij de stress die ik de voorbije jaren ondervond op andere domeinen, met als abolute koploper mijn ouders die beiden (!) begonnen te dementeren, maar ook werkgerelateerde stress en stress in de relationele sfeer.

Ik vrees dat dat geen vrolijke blogverhalen oplevert. Wellicht is dat ook de reden waarom het hier zo lang stil bleef…

7 Reacties naar “de stilte doorbroken”

 1. Vief 3 januari 2021 bij 4:24 pm #

  Jij die weer schrijft. Dat moet de verrassing van het nieuwe jaar zijn. Welkom terug!
  En van mij mogen al die verhalen nog uitgeschreven worden hoor.
  Succes voor de studente, ik ben blij dat die fase hier achter de rug is.

  • Joke 24 januari 2021 bij 7:07 pm #

   Hier zal jet nog wel even duren voor ze uitvliegen. Wel fantastisch hoe dat bij jullie gegaan is en dan bijkomend nog een nieuwe thuishaven voor de jongedames.

 2. anna b. 3 januari 2021 bij 6:18 pm #

  Blij weer iets van je te horen en te lezen.

 3. bentenge 4 januari 2021 bij 2:06 pm #

  Maak dat mee 🙂 Dat van die stilte. Onze dochter heeft komende zondag haar eerste examen hoger onderwijs. Het is een aparte beleving moet ik zeggen. Ik stress niet omdat ik telkens opnieuw denk… zij moet het doen voor haarzelf. En dus hoop ik dat het lukt. en ik ga niet zoals mijn moeder telkens vragen of ze niet beter nog wat studeert 🙂
  Maar het is toch niet zo evident.

  • Joke 24 januari 2021 bij 7:09 pm #

   Wat studeert de jongedame? Achter haar veren zitten doe ik niet en het blijkt ook niet nodig te zijn. Gelukkig. Tot heden is alles vlot verlopen. Nog 2 te gaan. De laatste loodjes…

 4. De Fruitberg 21 februari 2021 bij 11:50 pm #

  Ook blij nog eens iets van je te horen. En ook blij dat Tia het zo goed doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: