fleemles van de barvrouw

1 Okt

Als je lang niets meer van je hebt laten horen slash lezen en als je bovendien niet de intentie heb om de draad met regelmaat terug op te pikken, is het des te moeilijker om een berichtje te posten. Je voelt je haast verplicht om alle voorbije relevante gebeurtenissen neer te pennen.  Dat zijn er echter zoveel dat de goesting om te bloggen je meteen overgaat, dus laat je het maar.

Bij deze zet ik me er overheen en beperk ik me tot deze korte mededeling: iedereen die me dierbaar is, stelt het goed. Ik ben nog steeds gelukkig getrouwd, mijn wederhelft ook en onze kinderen zijn sinds dit jaar allebei een nieuwe richting ingeslagen, een richting die op hun lijf geschreven is.  Tia volgt nu haarzorg. Volgens mij is ze echt geknipt voor deze stiel en Arte verdiept zich in de Vrije en Beeldende Kunsten. Ze wordt op school aanvaard zoals ze is. En vooral dit laatste stemt ons blij.

Toch blijft het zelfs als ouder af en toe moeilijk om haar te aanvaarden zoals ze is, maar we doen ons best.  Zo organiseerden we onlangs een feestje ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag. In tegenstelling tot voorgaande jaren was IEDEREEN van de familie (we zijn met 34 in totaal!) voor deze gelegenheid uitgenodigd (op haar verzoek, laat dit duidelijk wezen). Echter geen vriendinnen. Arte heeft inmiddels wel vriendinnen, maar het contact beperkt zich vooral tot de schooluren en ze vindt het dus niet nodig om hen op haar feestje te verzoeken. So be it. Dat ze op een gegeven moment alleen in een hoekje zat te tekenen, terwijl er veel ambiance was, zowel bij de volwassenen als bij de kinderen, ging aan haar voorbij. Zoals gewoonlijk. En zoals gewoonlijk lieten we haar, uit respect voor wie ze is, haar gang gaan.

Toen Arte zes jaar was, beweerde ze stellig dat ze later vleermuis wilde worden. Later mocht het ook een vogel zijn. Kunnen vliegen is voor haar immers altijd een grote droom geweest. Dus deden we haar voor haar zestiende verjaardag een doopvlucht met een zweefvliegtuig cadeau. Ze mocht vooraan zitten en de piloot liet haar het vliegtuig besturen. Toen ze terug op de begane grond stonden, straalde Arte als nooit van tevoren. Ook de piloot was razend enthousiast. Tijdens de wachttijd had Arte immers buitengewoon veel interesse in het technische aspect van het hele gebeuren vertoond. Bovendien stelde ze heel relevante, intelligente vragen en imponeerde ze de piloot met de voorkennis die ze had.

Geen wonder dat ze nog meer straalde toen de piloot haar voorstelde om de opleiding te volgen. Blijkbaar mag je hiermee beginnen vanaf de leeftijd van 14 jaar, met de praktijk moet je wel wachten tot 16. Het duurt ongeveer anderhalf jaar om het brevet van piloot te behalen. Qua kostprijs is het geen onoverkomelijke zaak. Als moeder wou ik het het haar zo graag gunnen. Haar vader gaf aan dat het vroeger ook zijn droom was geweest en ik stelde voor om er samen voor te gaan. Toch heeft mijn man enkele praktische bezwaren: het opleidingscentrum ligt niet in de nabije buurt, het vergt een serieuze tijdsinvestering en het is stiekem toch een kostelijke hobby. We gaan er van uit dat het niet gevaarlijk is, maar zoals bij zo vele hobby’s is er altijd wel een zeker risico aan verbonden.

Inmiddels zijn we een weekje verder en vandaag vroeg Arte me of ze van mij de opleiding mag volgen. Ik antwoordde haar dat dit van mij wel mocht, maar dat haar vader het er ook mee eens moet zijn. Toen toonde ik haar hoe ze haar vader moet overtuigen. Ik legde mijn arm rond haar schouder en gaf haar twee zoenen op haar wang (Arte gruwelt daar een beetje van, ze zal dat dus nooit uit zichzelf doen) en sprak op flemende wijze: “Pappaaaaaaaaa…(korte stilte)  Ik zou toch zooooo graag gaan zweefvliegen… En jij ook. Zou het niet leuk zijn als we die opleiding samen gaan volgen. Jij en ik. (korte stilte) Als vader en dochter… dat zou toch tof zijn.” Arte aanhoorde mijn manipulatief praatje en concludeerde: ik moet dus gaan doen zoals een ‘barvrouw’. Ik schoot in een lach omwille van haar vreemde woordkeuze, maar werd me wel bewust van haar perspectief op dergelijk gedrag.

Toen haar vader van zijn werk thuiskwam, wachtte ze het geschikte moment af. Op een gegeven moment haalde haar vader haar een beetje aan, niet te veel, want – zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn – is ze daar niet zo van gediend. Doch in plaats van deze ideale gelegenheid aan te grijpen, bleef ze passief zitten toen haar vader haar losliet en naar de keuken trok.  Arte, Tia en ik bevonden ons alledrie nog in de living.  Arte aan de ene kant, achter de laptop, Tia in het midden, op de zetel en ik aan de andere kant, achter de PC. Ik probeerdes Artes aandacht te trekken en opdat mijn man niets in de gaten zou hebben, gebruikte ik gebarentaal. Ik zoende enkele malen in de lucht en klapwiekte met mijn armen alsof ik vleugels had. “Waar ben je mee bezig, mama?” vroeg Tia verbaasd, maar Arte had de boodschap begrepen. Ze stond op en ging voor haar vader in de keuken staan. Ik vloog recht om te checken of ze mijn les goed begrepen had.

Ze keek hem lief lachend aan en hij had meteen in de smiezen dat er iets ongewoons aan de hand was. “Wat is er?” vroeg hij, maar ze bougeerde niet. Ik probeerde haar nog subtiel richtlijnen te geven, maar ze wou – of kon – ze niet zien. Uiteindelijk vroeg ze hem redelijk sec of ze de opleiding tot zweefvliegtuigpiloot mocht volgen. Mijn man had wel in de gaten dat we onder één hoedje speelden en daarom toonde ik hem wat ik haar geleerd had.

Algemene conclusie: ik ben trots op mijn dochter, die zo puur en weinig manipulatief is… Maar tegelijkertijd baart het me zorgen. Hoe zal ze zich moeten redden in deze maatschappij?

Dat zweefvliegen… dat komt wel in orde. Ik ga er vanuit dat mijn man zijn ‘barvrouw’ niet zal kunnen weerstaan en uiteindelijk capituleert. Wedden?

Advertenties

18 Reacties to “fleemles van de barvrouw”

 1. misssexandthecity 2 oktober 2014 bij 3:14 pm #

  Ik heb deze post met ingehouden adem gelezen,…..het gedrag van Arte is zo gelijkaardig met Chattheo, die nu ook openbloeit op de sportschool,…..heb hem nog nooit zo hard zien stralen,….ik denk wel dat het goed komt met onze kids,…want ze worden ondersteund door geweldige moeders,…heb vertrouwen in je dochter, ik ben dat ook lang kwijtgeweest en dat was de grootste fout die ik kon maken,…..

  • Joke 5 oktober 2014 bij 9:36 pm #

   Ik heb veel vertrouwen in mijn dochter, maar minder in de maatschappij.

 2. March 2 oktober 2014 bij 7:41 pm #

  zweefvliegen is de max. 🙂

 3. bentenge 2 oktober 2014 bij 11:42 pm #

  Er is ruimte hoor voor pure niet manipulatieve mensen. Fijn je nog eens aan de bloglijn te hebben.

  • Joke 5 oktober 2014 bij 9:38 pm #

   ‘k Ben weinig optimistisch wat die ruimte betreft. Maar ik heb wel vertrouwen in haar! Ze heeft veel andere talenten.

 4. Eilish 4 oktober 2014 bij 3:57 pm #

  Dat niet-manipulatief zijn, daar zouden velen nog kunnen van leren !
  Eindelijk kan ik hier nog eens komen lezen …
  We (Bruno & ik) hebben het trouwens gisteren nog over jullie gehad, we waren bijna op de koffie gekomen want eindelijk eens in Limburg geraakt. Gelukkig voor jullie zijn wij niet zo een ‘zoete-inval-mensen’ 🙂

  • Joke 5 oktober 2014 bij 8:31 am #

   Neen, JAMMER voor ons! Compromis: we spreken dat eens af!!

   • Eilish 5 oktober 2014 bij 9:48 am #

    In de lente, als het bloesemtijd is, in de hoop dat ik Bruno dan eens op de fiets krijg !

    • Joke 5 oktober 2014 bij 11:52 am #

     Oei, de bloesems zijn te vinden in het zuiden en ik woon in het noorden van de provincie. Maar ik wil daar ook wel eens gaan fietsen. Wie weet, samen met jullie? We hebben in de grote vakantie een fietstochtje gedaan van Sint-Truiden naar Tongeren en terug (110 km! amai mijn gat!!!) en ons toen voorgenomen om terug te gaan als het bloesemtijd is.

 5. Menck 5 oktober 2014 bij 4:09 pm #

  Een broos onderwerp waar weloverwogen werd over geschreven. Jammer dat je niet wat frequenter de blogosfeer induikt.

  • Joke 5 oktober 2014 bij 9:35 pm #

   Wat een mooi compliment! Ik ben sneller daar dan je verwacht, maar zal ook even snel weer weg zijn. Hier tenminste, ik bevind me nog vrij frequent in de blogosfeer, hoor, dat moet jij toch al ondervonden hebben.

   • Menck 6 oktober 2014 bij 12:52 pm #

    Zoals in ‘ik heb nog een andere blog’? If so, dan ben ik geheel onwetend.

    • Joke 22 oktober 2014 bij 5:45 pm #

     Neen hoor, ik heb wel een andere blog, die bestaat al veel langer dan deze. Is een pure loopblog en die ligt helemaal op z’n gat. Enkel de kilometerkes worden er op bijgehouden. Dit jaar ben ik de 1400 al gepasseerd.

 6. Kristien 9 oktober 2014 bij 12:19 pm #

  Arte komt er wel. Ze heeft fantastische ouders die, samen met haar, haar plekje in deze maatschappij wel zullen vinden.

  • Joke 22 oktober 2014 bij 5:47 pm #

   Ja, ik denk het ook wel, maar ze zal het toch vooral zelf moeten doen.

 7. Affodil 21 oktober 2014 bij 11:23 pm #

  Barvrouwen aan de macht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: